Från kort till klick

När vi tidigare skrev om klassiska spel så riktade vi in oss på spel som vi spelat på konsoler av olika slag. Nu tänkte vi istället gå på en annan klassiker som de senaste 10-15 åren haft en renässans, nämligen poker.

Poker

Professionellt

Poker är visserligen ett samlingsnamn för massor av olika varianter av kortspel som liknar varandra. Men för att inte komplicera det så tänkte vi att vi bara kallar det för poker idag. Från början så är poker ett enkelt kortspel, ett klassiskt kortspel och inte så mycket mer än så. Idag så har det vuxit till att bli något mycket större än så. Det finns communitys som poker.se där man ständigt uppdaterar med nyheter inom pokervärlden på ett mycket professionellt sätt, precis som med andra professionella sporter – för poker ses även som en sport och inte bara ett spel.

Att det idag är något professionellt på många plan kan vi se bara i banderollen på poker.se, där man gratulerar den nyblivne världsmästaren i poker –  Svensken Martin Jacobson. Nu tror vi knappast att någon som läser detta behöver någon vidare bevisning om att det är big business, men faktumet att vinstsumman för Jacobson var 10 miljoner dollar –  vilket med dagens växelkurs motsvarar ungefär 75 miljoner kronor – en hyfsad summa för att spela lite kort.

Nätpokern förändrade allt

Att det kommit att bli så stort beror förstås på när det i början av 2000-talet slog igenom på bred front på nätet. Det är också det som vår rubrik syftar till, och även om Jacobson nu vann WSOP, där man spelar poker vid ett verkligt bord och inte via nätet så är det på nätet som den mesta pokern spelas. Så pokerns renässans var alltså att den gick från kort till att kunna klicka för att spela.