Olika genrer av actionspel

Ett actionspel kännetecknas av att det är du som spelare som är protagonisten. Du får med andra ord kontroll över en karaktär som du spelar och representerar. Du kämpar mot antagonistera, det vill säga ”bossar” och andra skurkar.

Spelets fantasivärld upplever du med karaktärens ögon. Det som krävs för att bli en framgångsrik spelare är bra reflexer och perfekt tajming.

6811752-computer-guy

Nio genrer

Enligt svenska Wikipedias sida om actionspel finns det fem subgenrer för actionspel. Byter man språk till engelska, hittar man ytterligare fyra klassificeringar.

  • Pongliknande spel – Spel som liknar det klassiska Atarispelet Pong från 1972 där man tävlar med en stapel som föreställer ett tennisrack. Spelet Pong går ut på att man med hjälp av sin stapel försöker få över en fyrkant som föreställer en boll över nätet, så att motståndaren inte hinner slå tillbaka den.
  • Beat’em up – Är en genre som går ut på att man bör slå alla motståndare för att komma upp till nästa nivå. Ett exempel på Beat’em Up är spelet Kung-Fu Master.
  • Traditionella fightingspel – Alla vi har nog spelat en del fightingspel såsom Mortal Kombat där man slåss en mot en mot datorn eller sin kompis.
  • Mascot fightingspel – Är rätt lika traditionella fightingspel. Här kan man dock spela med upp till tre motståndare i en och samma fight. Dessutom innehåller mascot ofta en del överraskningar. Här är det inte bara dina spelfärdigheter som gäller då slumpen ibland är avgörande.
  • MOBA eller Multiplayer Online Battle Area – Ett bra exempel på MOBA-spel är League of Legends. Läs mer om den populära storsäljaren här.
  • Labyrintspel – Är en genre av spel som liknar Snake och Pacman. Man har en strikt bestämd spelbana som man utgår ifrån.
  • Tre andra genrer av actionspel – Pinballspel är inte lika populära i Sverige längre men lever kvar i viss utsträckning. Så kallade plattformspel utgör en klassiker som till exempel Donkey Kong. Till sist kan kategorin Shooters nämnas där Quake/Action Quake är den mest berömda titeln. Shooters kan i sin tur delas upp i en uppsjö av olika subgenrer.