Poker då och nu

Poker är kanske det mest välkända och älskade kortspelet genom tiderna, inget annat kortspel har den dragningskraft och tilltalar så många som just detta.

shutterstock_125243891

Historia

Spelet som vi känner igen det idag kommer ursprungligen från Frankrike och utvecklades någon gång under 1600-talet, det var dock känt under ett annat namn: Poque. Redan från första början spelades spelet både för nöjes skull och för att tjäna pengar, och när fransmän emigrerade till den nya världen följde spelet naturligtvis med.

Många fransmän bosatte sig kring området känt som New Orleans idag och det var där som den moderna pokern föddes. Spelet börjades spridas till närliggande områden under 1700-talet men det var inte förrän på mitten av 1800-talet som spelet spel riktigt populärt.

Poker idag

Poker har kommit långt under dessa århundraden, spelvarianter har försvunnit och dykt upp, och de populäraste varianterna vi har idag kommer från olika tider i pokerns historia. Den hittills obestridda kungen av pokerspel är utan tvekan Texas hold’em, en variant som tros ha dykt upp i början av 1900-talet men populariserades kring 1970-talet. Några andra stora varianter idag är 7-Card Stud, Omaha och 5-Card Draw.

Det senaste steget inom poker har såklart varit nätpoker, något som har spridit sig till massorna och låtit vem som helst att spela spelet nästan oavsett var man befinner sig. Det finns mängder av spelsajter som erbjuder poker på nätet idag och man kan spela flera olika typer av poker och vid individuella bord eller i stora turneringar med hundra- till tusentals andra spelare.

Poker såg sin största uppsving i början på 2000-talet då nätpoker började komma igång på allvar och har fortsatt att vara ett av de spel som år ut och år in drar in många nya spelare.